(function() { window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() { dataLayer.push(arguments); } if (!localStorage.getItem("consentGranted")) { gtag('consent', 'default', { 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'ad_storage': 'denied', 'analytics_storage': 'denied', 'wait_for_update': 500, }); dataLayer.push({'gtm.start': new Date().getTime(), 'event': 'gtm.js'}); } else { gtag("consent", "default", { 'ad_user_data': "granted", 'ad_personalization': "granted", 'ad_storage': "granted", 'analytics_storage': "granted" }); } })();

1188 Tæpper

document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Tyrkiske tæpper - drømme fra Orienten

Rejsende tager dem gerne med sig fra den populære feriedestination. Du kan også købe tyrkiske tæpper online i vores Morgenland-butik.

Tyrkiske tæpper

I lang tid var Tyrkiet - sammen med Iran - det klart vigtigste oprindelsesland for håndknyttede tæpper. Navne som Ladik, Taspinar eller Yalameh inspirerer tæppeelskere over hele verden. De storslåede tyrkiske orientalske tæpper har en unik enestående position blandt alt boligtilbehør. Et tæppe er som et maleri på gulvet. Rig på detaljer og stilfuldt mønstret er det en sammensætning af farver og motiver som udtryk for væverens sjæl. Repræsentationerne på tyrkiske tæpper er utallige. Hvert mønster, hvert væsen, hver plante og hver farve har sin egen historie. En edderkop reddede profetens liv, og motivet af dette dyr er ofte repræsenteret. Tulipaner er repræsenteret, disse blomster kom oprindeligt fra det centrale Anatolien.

Tre væsentlige egenskaber ved et håndknyttet tæppe

Tyrkiske tæpper udviser de tre væsentlige egenskaber ved håndknyttede tæpper. De er disse:

#1 Uld på uld: Denne form for knytning giver tæppet en meget stærk struktur, takket være tykkere uldtråde og den grove vævning.
 

#2 Uld på bomuld: Tæppet er skabt ved at knytte en uldtråd rundt om en bomuldstråd, der løber hen over det. Der opstår fine mønstre.
 

#3 Silke: Tyrkiske silketæpper som dem fra Hereke, Kayseri og Kum-Kapu opnåede verdensberømmelse. Den kunstelskende sultan Abd-ul-Medjid, der regerede landet fra 1839 til 1861, promoverede Hereke-tæpper. I 1844 lod han hofvæveriet flytte til Hereke. Siden da har Hereke silketæpperne skrevet tæppeknytningshistorie med deres legendariske finhed på op til seks millioner knuder per kvadratmeter. Antikke eksemplarer opnår de højeste priser på auktioner.

De mange forskellige tyrkiske tæpper

Disse farvestrålende tæpper adskiller sig fra alle andre orientalske tæpper på ét vigtigt punkt: de er de eneste tæpper i verden med dobbeltknuder. Teknisk set er hver knude dobbeltstøttet, og derfor er tyrkiske tæpper generelt lidt mere holdbare end andre håndknyttede varianter. Håndarbejdet kan ses, når man vender tæppet og ser på frynserne på kanten: Kanten på et maskinfremstillet tæppe er syet rundt, mens frynserne holder det på plads på et håndknyttet tæppe. Hvis du trækker i dette, giver frynsekanten efter over hele tæppets bredde.

Det tyrkiske tæppe er ikke bare en smuk gulvbelægning

Eftersom tæppevævning er et af de traditionelle kunsthåndværk og kulturelle værdier med en historie på mere end 3.000 år, er tyrkiske tæpper meget mere end blot smukke gulvbelægninger. I løbet af Anatoliens historie integrerede tæppevæverne en bred vifte af kulturelle påvirkninger i deres design. Tæppemønstrene indeholder i dag ornamenter fra antikke anatolske folk samt traditionelle dekorationer fra tyrkiske folk, der engang immigrerede fra Centralasien. Senere kom islams væsentlige indflydelse. Tæppevævningens mønstre er derfor en historisk afspejling af regionen.

Smukke Kayseri-tæpper fra Tyrkiet

En særlig variant af de tyrkiske tæpper er Kayseri-tæpperne, som er fremstillet af fin natursilke.  Dette giver dem ekstraordinært livlige, meget dekorative farvekombinationer. De meget fine knuder gør, at luven kan vise alle detaljerne i designet smukt. Den unikke farveharmoni og de forskellige formater gør Kayseri-tæpper velegnede til klassiske og moderne møblerede opholdsrum.

Værdifulde tyrkiske tæpper

Navnløse kunstnere skaber værdifulde tyrkiske tæpper i hånden. De er meget efterspurgte internationalt og bliver mere og mere værdifulde. Produktionsstedet i Hereke er nu verdensberømt.

Tyrkiske tæpper - kunsten at knytte fra Hereke via Kayseri til Kars

Du kan lægge et Hereke-, Kayseri- eller Karstæppe ud eller bruge det som vægophæng. En tyrkisk gobelin er en yderst dekorativ genstand, der bruges gennem generationerne og derfor også går i arv. Det skaber en eksklusiv atmosfære i alle rum.

Tyrkiske tæpper i moderne tid

I dag er tyrkiske tæpper en unik souvenir og noget af det mest populære boligtilbehør. Du bringer et stykke kulturhistorie ind i dit hjem.

Det ældste knyttede tæppe i verden

Den russiske arkæolog Sergej Rudenko fandt verdens første håndknyttede tæppe i Sibirien i 1949: Det var en tilføjelse til en fyrstes grav i Altai. Dette Pazyryk-tæppe er formentlig 2.500 år gammelt og hænger nu i St. Petersborg Hermitage.

Betydning i gamle kulturer

De praktiske tæpper er et symbol på tyrkisk kultur. De dukkede oprindeligt op langs Silkevejen og blev eksporteret fra Anatolien til Iran af seljukkerne. Der blev egne væveværksteder grundlagt, først i Konya. Det Osmanniske Rige overtog senere traditionen. I moskeerne er disse tæpper uundværlige.

Hvorfor uld?

Det vigtigste materiale til tæpper er ny uld, helst højlandsfåruld. Det sikrer den holdbare og langtidsholdbare kvalitet. Materialets livlighed bevares under forarbejdningen. Ny uld er antistatisk. Uld tiltrækker ikke støv og binder ikke snavs. Det er meget nemt at vaske.
Ny uld er flammehæmmende, har en høj antændelsestemperatur og er ideel til hoteller og restauranter. Det er fremragende til farvning. Farven trænger dybt ind i kernen, hvilket resulterer i rige, lysende og udtryksfulde farver. Når man træder på uld, retter luven sig op igen. Derfor er det en vidunderlig følelse at gå på et uldtæppe. Materialet har en varmeisolerende effekt, så et tæppe, der er lavet af ny uld, bringer komfort og varme ind i rummet.

Himlens og jordens farver

Orientalske tæpper skiller sig ud på grund af deres stærke nuancer, som er farvet med rene vegetabilske farvestoffer. De koges ind i ulden ved 35 til 42 grader, hvor fibrene bedst absorberer dem. De falmer ikke og stråler stadig efter årtier, som om tæppet var nyt. Der er farver fulde af ild og energi og farver, der giver varme. Blå repræsenterer himlen, evigheden og vand. Grøn står for forårets vækkelse. Rød er farven på blod og kærlighed. Tyrkiske tæpper i grå eller beige er moderne og alsidige. Ligesom samtidskunst svarer de til nutidige stilarter. Enkelt, puritansk, ligetil. 

Kvalitetsegenskaber

Et godt tæppe har håndgribelige kvalitetstræk. Rør ved det, børst overfladen. Jo tættere luven føles, jo mindre kan den bevæge sig, og jo højere er kvaliteten af ​​et tæppe. Se på bagsiden. Små knuder og høj knudetæthed indikerer et tæppe af høj kvalitet. Hvis tæppet er lavet af uld, skal det altid være højlandsuld. Dette er mere fedtholdigt og derfor mere elastisk. Det kan forarbejdes mere fint. Den højeste kvalitetsproduktion er traditionel og omhyggeligt knyttet i hånden. Med et håndknyttet tæppe har du altid to sider. En lys og en mørk. Knytningen begynder på den mørke side. Et maskinvævet tæppe er ikke knyttet, kun vævet. Som et resultat er luven vandret, og der er ingen lys eller mørk side.

Tradition møder modernitet

Fra tidligere tiders orientalske tæpper bliver der nu lavet tæpper i Tyrkiet som moderne kunstværker. Patchwork-tæpperne er meget smukke, moderne tyrkiske tæpper. De forbinder det gamle med det nye. Antikkens strejf og modernitetens fantasi mødes. Disse møder mellem fortidens gamle klassikere med nutidige farver er meget spændende. Disse tæpper er det mest moderne og eftertragtede, som tæppekunst har at byde på i dag. Et orientalsk tæppe er mere end en gulvbeskytter. Mønstre og farver er et sprog uden ord. Symboler tjener som et kommunikationsmiddel mellem folk og lande. Ligesom smuk musik eller et smukt billede udløser et håndlavet tæppe følelser. Traditionelt og kunstfærdigt knyttet i hånden, er det unikt med historie, energi og karakter.


 

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Skjul"); } else { $btnReadMore.text("Læs mere..."); } }); });