Kelimtæpper
De håndvævede, farverige kelimtæpper beriger stemningen i dit hjem med design fra Orienten. Det er det, der gør tæppet så populært.
Kelimtæpper fra Orienten er meget trendy i øjeblikket. Det er ikke så underligt, for når alt kommer til alt, er der en række gode grunde til, at Kelim-tæpper er så populære og i øjeblikket gør et stort comeback: De farverige tæpper fra 1001 Nat er bevis på individualitet, miljøbevidsthed og bæredygtighed. Derudover er hvert tæppe et håndlavet unikt stykke, som er fremstillet af miljøvenlige naturprodukter.
Hvad er en kelim egentlig?
På tyrkisk betyder ordet kelim tæppe. Alle tæpper kaldes for kelim. De fladvævede tæpper kom oprindeligt fra Afghanistan.
De smukke tæpper er blevet lavet på væve i mange århundreder. Afghanerne bruger tæpperne som gulvbelægning, vægdekorationer, dørgardiner eller som ridetæpper. De spiller derfor en vigtig rolle i folks hverdag og er også et tegn på velstand.
Ulden til tæpperne kommer hovedsageligt fra får. Lokale mineraler og planter bruges til at farve ulden. De ægte Kelimtæpper består derfor af naturlige og absolut ikke-giftige komponenter.
Hvorfor er kelimtæpper så populære?
Købere sætter pris på, at tæpperne er unikke og naturlige. Derudover er de orientalske tæpper meget smudsafvisende, robuste og holdbare. Den solide struktur og flade overflade sikrer stabilitet og tillader nærmest ikke, at støv trænger ind i stoffet. Kelimtæppernes etniske stil er særligt populær blandt moderne globetrottere. Der er plads til hele verden i dit eget hjem. Målet er enhed mellem alle kontinenter og kulturer.
Fem varianter af kelimtæpper
Der findes en lang række varianter af tæpperne. Forskellene findes primært i materialet, designet og produktionen. I Indien er kelimtæpper ofte lavet af bomuld .
1. Farverigt kelimtæppe
De farverige tæpper kommer hovedsageligt fra Indien, Iran eller Afghanistan. I Indien bruges kunstige farver nogle gange til at farve bomuld. Tæpperne får dermed en vidunderlig skinnende farve. Tæpperne fra Himalaya er mere subtile, da nomaderne hovedsageligt bruger naturmineraler og planter til farvning.
2. Tæppe med frynser
Frynser er meget dekorative. De er også simpelthen en del af det etniske look. I mange gamle kulturer blev frynser brugt til at dekorere tøj og møbler. Tint Roda-tæppet har eksempelvis frynser på langsiden.
3. Lille kelimtæppe
De små tæpper er hovedsageligt lavet i Iran og er ideelle til gange, hjørner og som siddeunderlag. Du kan pifte mange steder op i din bolig ved at placere små farverige tæpper rundt omkring. De matcher i øvrigt også rigtig godt til lænestole eller sofaer.
4. Runde og moderne kelimtæpper
Runde tæpper er særligt moderne og trendy. Den bløde form sikrer ro og harmoni i alle rum. Blå og rød er ideelle, hvis du vil sætte et farverigt præg på et rum. Leder du efter et tæppe i naturfarver, så er grå et godt valg. Grå betragtes som elegant, subtil og neutral. Samtidig får det dog andre farver til at skinne. Især rød, orange og pink skiller sig meget godt ud mod grå.
5. Vintage-kelim
En vintage-kelim er et tæppe, der har eksisteret i et par år. Men det er netop tegn på slitage og formodede små fejl, der giver disse tæpper deres karakter. I mange lande leder tæppekøbere efter de smukkeste gamle stykker. Vintagetæpperne kan være dyrere end nye tæpper, fordi de er af særlig høj kvalitet. Derudover er alle gamle tæpper håndlavede og derfor helt unikke. Vintage løbere fungerer godt i lange gange og køkkener.
Hvor kommer min kelim fra?
Ideelt set er oprindelseslandet noteret på mærket på bagsiden af tæppet. Men det er ikke altid tilfældet. Hvis mærket mangler, kan du identificere tæppets oprindelse ved at kigge på mønster, vævning, uld og farve. Der findes dog også forskellige mønstre og farvekombinationer i de forskellige lande. Det er derfor svært at foretage en pålidelig vurdering. En Keci kelim er for eksempel lavet af gedehår og har et stribet mønster. Med Soumakh kelim sikrer trådføringen, at tæppet kun kan bruges på den ene side. Verneh kelim kan kendes på dens farve. Den er altid designet i en blårød grundtone.
Tradition møder trend
Disse tæpper repræsenterer en renæssance af det etniske look og bringer traditionelle mønstre fra andre kulturer ind i hjemmet. Begrebet kelim kendetegner håndvævede tæpper og andre boligtekstiler, hvis produktion er baseret på en gammel væveteknik. Deres rødder kan findes i Kaukasus og også på Balkan. Håndarbejdet kan ses med henvisning til regionale skabeloner med tæppernes naturlige materialer. Det sikrer på den ene side hygge derhjemme og på den anden side et kosmopolitisk præg. Der er meget forskellige varianter, såsom nuancerede fladvævede tæpper eller stilfulde ensfarvede modeller med en tydeligt synlig knudet struktur. Selv frynser og kvaster kan vise kelim-tæpper.
Bring Orienten ind i dit hjem
Disse tæpper bringer Orienten ind i dit hjem. De lokker med varme farver, smukke dekorationer og organiske former, der harmonerer vidunderligt med indretningen og dermed garanterer en hjemlig stemning. Alene de smukke møbler er som bekendt langt fra nok til den ønskede hyggestemning. Dette kræver også passende tilbehør og frem for alt stilfulde boligtekstiler. Sidstnævnte kan være disse fortryllende tæpper. Dens orientalske look appellerer til kosmopolitiske mennesker, der rejser meget, men ikke ønsker at tage tæpper med hjem. I stedet bringer du den store verden ind i dit hjem med tæpper i kelim-versionen. De kan have ekstravagante mønstre og utrolige farver.
En række forskellige mønstre og farver
Kelim tæppeløberne er kendetegnet ved deres geometriske mønster og farverige design. Stilistisk variation og farve varierer afhængigt af oprindelseslandet. Her spænder spektret fra farverige kelimtæpper - såsom knaldrøde, orange, blå og turkis - til mere afdæmpede farver som beige, grå, brun eller sort i kelimtæpper. Du kan også købe det i forskellige størrelser: fra et lille til et 200 x 300 kvadratmeter stort tæppe.
Den rigtige kelim for enhver smag
På grund af det store udvalg af kelimtæpper hos Morgenland, finder du noget for enhver smag. De varme farver og smukke dekorationer sætter et særligt præg på hjemmet og sikrer samtidig en harmonisk stemning. Til gengæld ser en stilfuld kelim i sort, grå eller hvid mere moderne ud. Og en farverig kelim på et gråt betongulv forstår at overbevise med vidunderlige farvenuancer.
Ønsker du at købe et kelimtæppe, finder du et stort udvalg i sortimentet hos Morgenland Tæpper. Det spænder fra orientalsk design til moderne udførelse. Lige meget hvilken farve du foretrækker, hvilken størrelse du ønsker at dit moderne kelim skal have, og hvor mange penge du har til rådighed: Hos os finder du lige præcis det tæppe, der passer til dig. Kelim-tæpper kombinerer tradition, moderne livsstil og bæredygtighed. Grunde nok til at vælge et af vores stilfulde kelimtæpper.
Kelimtæppets kulturhistorie og tradition
Kelimtæpper ser tilbage på en århundreder gammel tradition. Deres historie begynder med de nomadiske folk i Mellemøsten. Der blev de udelukkende vævet til personlig brug og blev brugt som siddemåtter, gulvbelægninger, teltgardiner, tæpper og vægdekorationer. Motiverne berettede om menneskers hverdag, om dyre- og planteverdenen og om dybt rodfæstede traditioner. De udtrykte følelser og var en vigtig del af medgiften. Kelimtæpper blev vævet af kvinder, der gav deres viden videre til deres døtre fra generation til generation. På denne måde kunne hver stamme bevare sine typiske og umiskendelige mønstre. Ulden kom fra fårene og blev farvet med planter og mineraler. Dette forklarer de smukke farver på disse traditionelle tæpper. Ordet kelim betyder i øvrigt "groft vævet tæppe", når det oversættes til tysk.
I dag kommer de fleste kelimtæpper fra Persien, Afghanistan, Iran og Tyrkiet. Antikke kelimtæpper er skattede kunstværker og samleobjekter rundt om i verden. Eksperter kan både fortælle, hvilket land tæpperne stammer fra, samt nomadestammen, på grund af tæppernes motiver og farver.
Hvad kendetegner et kelimtæppe?
Kelimtæpper er blandt de bedst kendte og mest populære orientalske tæpper. De er vævede og ikke knyttet. Deres væveteknik består af uld (sjældent bomuld) i kædetråden og uld i skudtråden. Det betyder, at de er lavet af to forskellige garn. Vævens lodrette tråde omtales som kædetråden, de vandrette tråde som skudtråde. Følgelig bestemmer antallet og længden af kædetrådene bredden og længden af en kelim. Kelimtæpper ser særligt elegante ud, når silke- og sølvtråde væves ind i skudretningen. For at sikre at kelimtæpperne er holdbare, kan de sjældent købes i de helt store størrelser. De er mere tilgængelige som kelimløbere og broer.
Kelimtæpper er fladvævede, har ingen luv og er kendetegnet ved en fast tekstur. De anses også for at være meget robuste, varmeisolerende og nemme at pleje. Andre kendetegn ved kelimtæpper inkluderer deres for det meste farverige design og geometriske mønstre, samt det faktum, at de ser næsten identiske ud foran og bagpå. En stor fordel, for så kan tæppet bruges på begge sider og levetiden kan forlænges. Kelim består af 100 procent naturmaterialer og er derfor rene naturprodukter.
Forskellige typer kelims er kommercielt tilgængelige. Hvis der bruges forskellig farvet uld til vævning, opstår der små slidser ved farveovergangene. En sumac er strikket og er kendetegnet ved et meget finere mønster i sit udseende. Den kan dog kun bruges på den ene side. Broderede modeller er kendt som cicims, mens dem, der er mere groft vævede, kaldes keci kelims. De er normalt lavet af gedehår og er vævet i et stribet mønster. Golbarjastaen kombinerer vævede og knudrede elementer og skaber på denne måde stilfulde og varierede relieffer.
I sidste ende kan det konstateres, at strukturen af en kelim afhænger af tykkelsen af den rene nye uld, afstanden mellem de enkelte tråde og kædetrådenes finhed og antal. Kvaliteten af et kelimtæppe afhænger på den anden side af antallet af kædetråde og deres tæthed. Gennemsnitsværdier her er mellem 30 og 80 tråde i kædetråden og 100 til 300 tråde i skudtråden.
Morgenland kelimtæpper er 0,4 centimeter høje og vejer 2,2 kilo per kvadratmeter.
Hvordan rengør du kelimtæpper?
Kelim tæpper bør støvsuges regelmæssigt 1-2 gange om ugen. Det er bedst at bruge en støvsuger af høj kvalitet til dette og indstille den til et lavt eller medium effektniveau. Undgå at bruge tæppebanker eller børstestøvsuger. Støvsug også undersiden af kelimtæppet med jævne mellemrum.
Kelimtæpper kan også rengøres med koldt vand. Rengøring udføres bedst udendørs. For at gøre dette skal du lægge tæppet på sten eller grus og sørge for, at vandet kan løbe væk, så farverne ikke skyller ud. Lige dele koldt vand og eddike kan bruges som renseblanding, hvis farverne er falmet. Til normal rengøring kan du bruge milde rengøringsmidler såsom ostemassesæbe eller babyshampoo.
Efter rengøringen skal tæppet have lov til at tørre fladt i skyggen på et sted, der er så luftigt som muligt. Undgå at folde eller krølle tæppet og udsæt ikke kelimtæppet for direkte sollys. Hvis tæppet har en plet, kan du behandle det med det samme med koldt vand. Rens pletten udefra og ind, så spredes pletten ikke længere. Efter rengøring er det bedst at placere en lavvandet skål under det rengjorte område for at lade tæppet tørre.
Plejevejledning til kelimtæpper
Kelimtæpper anses for at være meget robuste, holdbare og sparsommelige. Deres pleje kræver ikke meget indsats. Hvis de er lette, kan de let rystes udendørs. De bør støvsuges mindst en eller to gange om ugen, og bagsiden bør også rengøres. Professionel tæpperens er kun nødvendig hvert femte til tiende år. Eksperter råder til at søge råd, før du bruger skum og rensemidler. Påføringen af disse kan påvirke farvningen af tæppet negativt. Små pletter kan nemt fjernes med en smule vand og ostesæbe. Tæpperne tåler ikke tæpperens eller vaskemaskiner. Generelt bør de ikke udsættes for fugt.
Konklusion kelimtæppe
Takket være deres skønhed og individualitet er de farverige kelimtæpper utrolig trendy. De multikulturelle dekorationer er særligt populære blandt globetrottere. Derudover er tæpperne robuste, nemme at pleje og holdbare. Til produktionen anvendes hovedsageligt naturlige og miljøvenlige råmaterialer.
$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Skjul"); } else { $btnReadMore.text("Læs mere..."); } }); });