4045 Tæpper

document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Gabbeh-tæpper

Gabbeh-tæpper kommer oprindeligt fra Persien. De blev håndknyttet af nomadefolket i landets sydlige regioner. Ulden til tæppet kom fra lokale får, og farven blev opnået ved hjælp af naturlige vegetabilske farvestoffer. Et persisk Gabbeh-tæppe var beregnet til almindelig brug i hjemmet. Hvert Gabbeh-tæppe er håndknyttet til dets fremtidige ejere. En god idé, for på den måde kunne der skabes en farverig variation af individuelle mønstre, farver og former. Selv i dag finder man en bred vifte af inspirerende håndknyttede Gabbeh- tæpper, lige fra stilfuld enkelhed til farverig ornamentik. Oversat fra persisk betyder udtrykket gabbeh noget i retning af "naturlig" og "rå".

Hvad kendetegner et moderne Gabbeh-tæppe?

Persiske Gabbeh-tæpper er umiskendelige på grund af deres relativt grove vævning. To forskellige tråde er snoet til én og bearbejdet som Gjordes- og Senneh-knuder. Den almindelige knudetæthed er mellem 80.000 og 240.000 knuder per kvadratmeter. Til sammenligning: Med et meget fint udformet tæppe kan tallet være så højt som 1.000.000. Gabbeh-tæpper er kendetegnet ved en smuk uldluv. Dette udelukker dog et alt for filigranmønster, fordi det ville blive forvrænget. Gabbeh-uldtæppet har sin helt egen stil, som klart adskiller sig fra de fint dekorerede og industrielt fremstillede tæpper. Ikke desto mindre er de moderne Gabbeh-tæpper. Et Morgenland Gabbeh-tæppe har en knudetæthed på op til omkring 90.000 knuder per kvadratmeter. Kvaliteten af ​​disse vidunderligt tykke tæpper bør under ingen omstændigheder reduceres af en relativt lav knudetæthed. 

Gabbeh-tæppers mønstre, farver og kvalitet

Gabbeh-tæpper farves stadig med vegetabilske farvestoffer i dag. Om et Gabbeh-tæppe skal være blåt, rødt, eller dit Gabbeh-tæppe skal være beige - her er der noget for enhver smag. De mange designs spænder fra geometriske mønstre til livlige former og simple dyremotiver. Farverne og mønstrene varierer afhængigt af det land, de er fremstillet i. I mellemtiden flytter produktionen i stigende grad til Indien. Den indiske produktion er på ingen måde ringere end den fra Iran. Fabrikkerne i Iran er derimod begyndt at specialisere sig i finere knuder. En højere knudetæthed betyder en tættere og endnu blødere luv. Derudover er persisk uld meget blødere, mere robust og mere slidstærkt. Gabbeh-tæppets høje kvalitet skyldes uldens høje kvalitet og den ædlere forarbejdning, hvilket også retfærdiggør en tilsvarende højere pris. Gabbeh-tæpper kommer under en række forskellige betegnelser, herunder Kashkuli og  Loribaft. 

Hvordan plejer jeg mit Gabbeh-tæppe?

Gabbeh er et traditionelt, håndknyttet persisk tæppe med en grov vævning. De er karakteriseret ved abstrakte designs, geometriske figurer og store farveområder. De håndknyttede kunstværker er ikke kun smukke at se på, men kræver også omhyggelig og løbende pleje.

Men hvordan plejer og rengør du de håndknyttede orientalske tæpper? Kan håndknyttede tæpper støvsuges? Nedenfor er en kort guide til, hvordan du plejer tæppet. 

Begræns skader

Møl - Hvis der er plettet møl i tæppet, så er det sandsynligvis et mølangreb. Tæppets underside og øverste luv er ofte det perfekte skjulested for møllarver, som kan kendes på de hvide spindelvæv. Regelmæssig støvsugning kan forhindre dette.
Urtepotter - Overfyldte eller utætte urtepotter fører ofte til våde pletter på tæppet. Vand kan føre til råd og skimmelsvamp og bør undgås. Så længe urtepotten står i en underskål, der kan opsamle vand, er der ingen fare.
Opbevaring- Hvis tæppet opbevares i sammenrullet eller foldet tilstand, bør mølkugler eller cederspåner bestemt anvendes. Regelmæssige kontroller er vigtige. Vandtæt emballage giver ekstra beskyttelse.
Undgå kraftig slitage - Hvis du regelmæssigt roterer tæppet på gulvet, så undgår du, at det kun er de samme områder på tæppet, der bliver slidt. For at undgå at tæppet bliver slidt af støv og grus, bør det også støvsuges med en støvsuger. Der må under ingen omstændigheder anvendes tæppebanker eller støvsuger med børste. 
Et falmende tæppe – Der er en risiko for, at Gabbeh-tæpper kan falme, fordi det er plantefarver, eller hvis tæppet udsættes for UV-lys. Det intense lys kan udtørre og svække tæppets uldfibre. Der findes en hurtig og billig løsning til at beskytte tæppet mod stærkt sollys. Effektive UV-filtre til vinduesruder, som næsten ikke ses, filtrerer det indkommende lys og er med til at beskytte Gabbeh-tæpperne.

Rengøring


Trods omhyggelig pleje og forsigtighed kan Gabbeh-tæppet med tiden blive snavset. Slid og skader er ikke særligt attraktive og kan repareres med det rigtige værktøj.
Støvsugning – Støvsugeren kan bruges så ofte du vil, når du renser tæpper. For at fjerne støv skal du bare sørge for ikke at bruge en støvsuger med hårde børster. Efter at have rystet tæppet udendørs, kan det genstridige støv løsnes på begge sider ved at banke på det med en tæppebanker. Efterfølgende støvsugning fjerner det synlige støv.
Pletfjernelse– Skulle et Gabbeh-tæppe blive plettet af kaffe, te, urin eller rødvin, er øjeblikkelig opmærksomhed påkrævet. Forkert brug af kemikalier, såsom pletfjernere, kan beskadige tæppet. I modsætning til hvad man tror, ​​skader salt også tæppet mere, end det gavner. Rødvin skal derimod straks skylles væk med varmt vand og rengøres med en ren, fugtig klud og fugtgivende galdesæbe. Hvis du lægger et tørt håndklæde nedenunder, forhindrer du overskydende vand i at løbe ud. Hvis kluden bliver misfarvet af tæppet, er pleje påkrævet, og professionel hjælp tilrådes.
Galdesæbe– Når du bruger galdesæbe, skal du sikre dig, at den bruges korrekt. Et par dråber flydende galdesæbe med to kopper varmt vand røres i en skål, indtil det skummer og testes derefter på bagsiden af ​​tæppet. Hvis farven løber, bør en professionel konsulteres. En blød børste dyppes i blandingen og gnides forsigtigt på det berørte område. Dup med en ren klud, så området tørres. Trinnene kan gentages, indtil pletten er helt væk. At placere ting nedenunder hjælper luftstrømmen, når tæppet tørrer.

Køb det rigtige Gabbeh-tæppe til dit boligkoncept

Et Gabbeh-tæppe passer perfekt ind i indretningen af ​​stuen, spisestuen og soveværelset eller som Gabbeh tæppeløber i gangen. Dens bløde luv, forskellige farver - fra rød til blå til mere neutrale farver som beige - og udvalg af mønstre bidrager til en hyggelig atmosfære. Gabbeh fås i forskellige størrelser, så her er et stort tæppe, der eksempelvis måler 200 x 300 centimeter, særdeles velegnet. Gabbeh er særligt populær hos os, fordi det perfekt kombinerer et rustikt design med modernitet og tidløs elegance.

Vores udvalg af Morgenland Gabbeh-tæpper fås i en lang række stilarter, designs og størrelser. Med købet af et Gabbeh-tæppe træffer du en bevidst beslutning til fordel for et traditionelt orientalsk tæppe  eller persisk tæppe, der opfylder alle kravene til moderne boligdesign. Det er tidløst, smukt, varmeisolerende og et rent naturprodukt. Vi hjælper dig også gerne i din søgen efter et specialfremstillet Gabbeh-tæppe eller et andet Morgenland tæppe, der lige præcis lever op til dine forventninger – online og i vores showroom. Fordi hvert af vores tæpper beriger dit helt individuelle boligkoncept som et smagfuldt boligtilbehør.
 


 

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Skjul"); } else { $btnReadMore.text("Læs mere..."); } }); });